Σμυρνη

Σμυρνη μου αγαπημενη

Φεβ 03, 2018 • Καλλιτεχνικα

Το έργο γράφτηκε μετά από πολυετή έρευνα και στηρίζεται σε μαρτυρίες Ελλήνων, Λεβαντίνων και Τούρκων, καθώς και σε άγνωστα στο ευρύ κοινό ντοκουμέντα. Είναι ένα έργο που υμνεί τον πολιτισμό και την ομορφιά της ζωής της Ιωνίας και την προσφορά των προσφύγων στη σύγχρονη Ελλάδα.

 

ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ - ΤΑΙΝΙΑ


 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 


Μυτιλήνη 2015. Χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι από την Συρία κι άλλες εμπόλεμες περιοχές φτάνουν στην Λέσβο. Έχουν γλυτώσει από τον θάνατο, την βία, την ταπείνωση. Δεν έχουν πατρίδα, δουλειά, φίλους, πολλές φορές δεν έχουν πια ούτε όνομα.

Μόνο ελπίδα για μια καλύτερη ζωή σ’ ένα αβέβαιο αύριο που δεν ξέρουν πότε θα ξημερώσει. 1922 Μυτιλήνη. Ακριβώς η ίδια εικόνα στα νησιά του Αιγαίου. Χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, γυναίκες, φτάνουν στα νησιά με πολεμικά πλοία από την Σμύρνη. Μόνη διαφορά πως ήτανε Έλληνες με Οθωμανικά διαβατήρια.

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ιστορίες σαν κι αυτή της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, επαναλαμβάνονται. Γιατί πάντα τα αίτια, το πολιτικό παρασκήνιο, μένει στο σκοτάδι. Ύστερα από λίγο τα γεγονότα ξεχνιούνται και πολλές φορές δεν συμπεριλαμβάνονται καν στην Επίσημη Ιστορία.

Στόχος της ταινίας «Σμύρνη», δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος αλλά να μιλήσει για ένα τεράστιο Διεθνές πρόβλημα. Το προσφυγικό. Να θυμίσει πως ιστορίες σαν αυτή της σημερινής Συρίας έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στους Έλληνες που ίσως γι’ αυτό αγκαλιάζουν μ’ αγάπη και γενναιοδωρία τους σημερινούς πρόσφυγες.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Η ταινία «ΣΜΥΡΝΗ» βασίζεται στο θεατρικό έργο «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» της ΜΙΜΗΣ ΝΤΕΝΙΣΗ

ΣΕΝΑΡΙΟ : Μιμή Ντενίση, Μάρτιν Σέρμαν.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Αρβανίτης
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Γιώργος Πάτσας.
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Φωτεινή Δήμου.

Οι ηθοποιοί για τους βασικούς ρόλους θα εκλεγούν μετά από screen tests. Ήδη όμως για κάποιους από τους κεντρικούς ρόλους έχουν υπογράψει.
Η ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ στο βασικο ρόλο VANESSA REDGRAVE, OLYMPIA DUKAKIS

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Blonde S.A.
ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER- JOSEPH SAMAN. 

Φεβ 03, 2018 • Κατηγορία Καλλιτεχνικα