Η

Η Ζωη του Oλη

Φεβ 03, 2018 • Καλλιτεχνικα

Η Μιμή Ντενίση ανεβάζει το έργο «Η ζωή μου όλη» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της STEFI στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Ελληνικού Κόσμου.

Είναι ένα έργο που αναφέρεται στο «μύθο» του μεγάλου Έλληνα τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη και στην ζωή των μουσικών της εποχής του.


Ένα προσφυγόπουλο, γιός του Χαράλαμπου Καζαντζίδη από τον Πόντο και της Γεσθημανή από την Μικρασία, ξεκινάει την ζωή του με αντίξοες συνθήκες και γίνεται ο μεγαλύτερος τραγουδιστής της σύγχρονης Ελλάδας.

Μια μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής του μέσα από τα μάτια των δικών του ανθρώπων, αλλά και μια τοιχογραφία των μουσικών της εποχής.

 

Οι μεγάλοι συνθέτες, ο Παπαιωάννου, ο Χιώτης, ο Τσιτσάνης, ο Πάνου, ο Χατζηδάκις, ο Θεοδωράκης, τα διάσημα κέντρα της εποχής, όπως η «Τριάνα του Χειλά», οι μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες όλων τους περνάνε μέσα από το έργο και φωτίζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της εποχής. Ακούγονται οι μεγάλες επιτυχίες του Στέλιου που αγάπησαν γενιές και γενιές Ελλήνων και δημιούργησαν τον «Μύθο» του Καζαντζίδη.


ΚΕΙΜΕΝΟ: Μιμή Ντενίση, Κωνσταντίνα Γιαχαλή

ΣΚΗΝΙΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιώργος Πάτσας

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Μελίνα Μάσχα

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Μάρω Μαρμαρινού


Πρωταγωνιστούν: ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΡΟΒΑΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΝΙΚΗ ΠΑΛΗΚΑΡΑΚΗ,   ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, ΣΠΥΡΟΣ  ΜΕΡΙΑΝΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ,  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ   ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ,  ΜΑΡΙΛΕΝΑ  ΔΗΜΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΛΙΑΝΟ, η ΝΕΦΕΛΗ ΟΡΦΑΝΟΥ και ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ

 

Γιορδάνης ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ

 

Σημειωμα Σκηνοθέτη

 

Ήταν μεγάλη τύχη για μένα που βρέθηκα να μελετώ το έργο και την ζωή του Στέλιου μετά το έργο μου «Σμύρνη μου αγαπημένη». Ήταν σαν συνέχεια της μελέτης που έκανα πάνω στην ζωή και στα τραύματα των προσφύγων. Είχα ήδη βιώσει παράλληλα με το έργο και τις εμπειρίες των επιζώντων και των απογόνων τους από το χάσιμο της Μικρασίας και του Πόντου. Είχα δει την επίδραση που είχε στο χαρακτήρα και στην ζωή τους ο ξεριζωμός.

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα νωρίτερα να κατανοήσω τον χαρακτήρα, τα βιώματα, την ψυχή, του μεγάλου αυτού τραγουδιστή, που διαπερνούν τις ερμηνείες του.

«Τραγούδησε λένε με την ψυχή του». Αυτό τον κάνει ξεχωριστό. Πέρα από την συγκλονιστική φωνή του. Ποια ψυχή όμως; Εκεί εστίασα για να γραφτεί ένα έργο που προσπαθεί να μπει λίγο πιο βαθιά στο φαινόμενο Καζαντζίδης.

Ένα παιδί που κουβαλούσε δυό προσφυγιές στην πλάτη, που μεγάλωσε με τον πόνο για τις χαμένες πατρίδες, Πόντο και Μικρασία, που βίωσε τραυματικά την μεγάλη περιπέτεια της χώρας μας, τον εμφύλιο.

Η παιδική και εφηβική ηλικία, μας σφραγίζουν όλους για πάντα. Ο Στέλιος τα βίωσε όλα πολύ νωρίς. Την αδικία, τη βία, την Μακρόνησο, την φτώχια. Δεν μπορούσε να τον εντυπωσιάσει ούτε η δόξα, ούτε το χρήμα. Όλη του την ζωή έμεινε πιστός στις ιδέες και στο ήθος με το οποίο μεγάλωσε. Όσο κι αν αγαπήθηκε έμεινε πάντα κομμάτι του λαού. Του ταλαιπωρημένου, του πρόσφυγα, του μετανάστη. Γι’ αυτό τραγούδησε τους καημούς του, γιατί ήταν και δικοί του και όχι για να τους εμπορευτεί.

Είναι σπουδαίο για μένα που έμεινε πιστός στις αρχές του έστω και με υπερβολή. Είναι σπουδαίο που πάλεψε για τα δικαιώματα τραγουδιστών, συνθετών και στιχουργών. Ήταν ο πρώτος που διεκδίκησε και πήρε ποσοστά. Δεν αρκέστηκε όμως στα δικά του. Πάλεψε για όλους.

Για την φωνή τι να πούμε; Όταν όλοι οι μεγάλοι μιλούν για ανεπανάληπτη, αδευτέρωτη φωνή! Όταν στάθηκαν πλάι του ένας Χατζηδάκις, ένα ς Θεοδωράκης, ένας Παπαιωάννου, ένας Τσιτσάνης, ένας Χιώτης, ένας Λοϊζος και τόσοι άλλοι σπουδαίοι συνθέτες μας.

Μαζί με μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του θα δείτε και σημαντικά πρόσωπα και κομμάτια της ζωής του. Θα δείτε ένα κομμάτι απ’ την ψυχή του που τον έκανε δυνατό μα και τόσο ευαίσθητο, που δεν άντεξε τα κέντρα και τα μαγαζιά για χρόνια.

Αυτός ο μύθος του ελληνικού τραγουδιού έφυγε από τη νύχτα πριν καλά καλά κλείσει τα 35. Κι όμως κατάφερε να «μιλήσει» στην καρδιά ενός ολόκληρου λαού και να υπάρχει στην ψυχή όλων μας, έστω κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει.

Ελπίζω πέρα από τον καλλιτέχνη ν’ αγαπήσετε και τον άνθρωπο μέσα από το έργο μας «Η ζωή του όλη».


                                                                                                                                                                                                Μιμή Ντενίση

Φεβ 03, 2018 • Κατηγορία Καλλιτεχνικα